Пятница, 17.05.2024, 07:47
Всё о политике
Главная | Каталог статей Добавить в закладки!
Меню сайта
Категории раздела
Новости БЮТ [537]
Новости Партии Регионов [127]
Новости организации "Фронт Перемен" [475]
Видео [4]
Новости Украины [138]
Наш опрос
Кого вы поддерживаете на президентских выборах?
Всего ответов: 946
Владельцам сайтов
Лучше получать по 1% от усилий 100 человек,
чем 100% только от своих собственных усилий.
J. Paul Getty
Тут могла быть Ваша реклама
Главная » Статьи » Новости Партии Регионов

Володимир Заплатинський: Відповіді на всі питання та покращення життя для народу України дасть наша команда – команда професійних фахівців В
Крім України, не залишилось жодної держави, що продовжує спостерігати за спадом економіки та чекати на «новорічний диво-прорив».

Помилки уряду в формуванні бюджету 2009 року не були проаналізовані, а навіть примножились у бюджеті 2010 року. В минулому році урядовці показали свою непрофесійність у плануванні, прогнозуванні та розрахунках макроекономічних показників. Надто дивним є обґрунтування урядовцями збільшення валового внутрішнього продукту України на 3,76 відсотка у зв’язку з відновленням економічного зростання в провідних країнах світу.

Адже динаміка та стан виконання макроекономічних показників прямо і безпосередньо впливає на виконання доходної частини бюджету. Від показника внутрішнього валового продукту напряму залежить прогнозний показник доходної частини бюджету, а отже й витратної частини. Помилка у розрахунках ВВП 2009 року, що не була своєчасно виправлена, укриття від суспільства реального стану економіки та реальних економічних показників, ігнорування фактичної негативної динаміки економічного розвитку протягом 2009 року призвели до формування помилкового показника ВВП у бюджеті 2010 року, бо всі ці розрахунки є взаємозалежними.

Незважаючи на те, що Україна є лідером зі спаду економіки в Європі та СНД, жодні кроки урядовців не покращили економічну ситуацію в державі. Більше того - бюджет 2010 року є мильною бульбашкою та ганебним для України. Крім нас, не залишилось жодної держави, що продовжує спостерігати за спадом економіки та чекати на «новорічний диво-прорив».

При цьому відповідно до прогнозу Всесвітнього банку у 2009 році ВВП Китаю збільшиться на 6%, Індії - на 5,8%, Бразилії - на 2,8%. За прогнозами МВФ на 2010 рік: бразильський ВВП збільшиться на 5,3%, а російський – на 5% (попередній прогноз дорівнював 3,9%). Але набагато стрімкіше буде зростати ВВП Китаю (10,1%), Катару (8,1%), Індії (7,6%), Нігерії (5,5%) та Оману (5,4%).

Всі країни СНД, крім України, матимуть невелике, але зростання економіки в обсязі 1,8-2,2% ВВП.

Безвідповідальність урядової позиції та непрофесійність розрахунків призвели до того, що прогноз доходів Зведеного бюджету на 2010 рік завищено до 359,4 млрд. грн. при плановому на 2009 рік 308,1 млрд. грн., що досі не виконано і не буде виконано. При цьому не враховано скорочення реального ВВП у поточному році на 12% та спад обсягів промислового виробництва, який почався ще наприкінці 2008 року, по основних бюджетоутворюючих галузях промисловості: металургія, хімічна промисловість, будівництво та торгівля.

У проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» визначено дефіцит на рівні 46,7 млрд. гривень або 3,97% ВВП, тоді як бюджетною резолюцією було передбачено визначення дефіциту бюджету - не більш як 3% валового внутрішнього продукту. Уряд продовжує практику проїдання державних грошей.

Тож, крім фактів невиконання норм, затверджених бюджетною резолюцією на 2010 рік, у поданих на розгляд Верховної Ради України матеріалах відсутні навіть бюджетні та економічні показники за попередній період. Громадськості нав’язали ефемерні цифри, які жодним чином не підтверджено та не підкріплено фаховими розрахунками або фактичними показниками.

В результаті політики уряду 2008-2009 років, спрямованої на так зване зростання добробуту населення, реальна заробітна плата є надто низькою і не виконує своєї основної функції – мотивації до продуктивної діяльності. Стала занизькою соціальна якість економіки, життєвий рівень є одним із найнижчих у Європі. Майже 70% населення проживає на рівні бідності, а 27% - за її межею. Основним продуктом споживання населення залишається картопля і хлібобулочні вироби. Більшість витрат населення припадає на продукти харчування, тоді як у країнах Європейського Союзу відповідний показник не перевищує 15-25%.

Проектом закону про Державний бюджет України на 2010 рік передбачено зменшення, по деяких бюджетних статтях – суттєве, порівняно з бюджетом 2009 року видатків по фонду оплати праці, що підтверджує небажання урядовців підвищувати рівень життя населення та приниження працівників окремих бюджетних установ. При цьому не новина, що протягом своєї роботи уряд Тимошенко ні на копійку не підвищував рівень заробітних плат. Всі обіцянки щодо кращого життя залишаються на папері чи на словах.

Серед цивілізованих країн світу Україна залишається на останніх місцях з рівня життя, з забезпечення пенсіонерів, із народжуваності, з розвитку інноваційних технологій, але Україна стала взірцем корумпованості в світі, і бюджет 2010 року є підтвердженням цієї корумпованості. Наприклад, стаття 5, якою передбачено установити, що у 2010 році продаж спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється на аукціонах, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України. А що ж це за випадки такі? Або стаття 90, яка дозволяє Міністерству оборони у 2010 році продовжувати договори на закупівлю послуг з харчування без проведення тендерних процедур.

Дивує стаття 19 бюджету щодо формування Спеціального фонду за рахунок коштів, одержаних від приватизації державного майна та інших надходжень. Весь світ витрачає приватизаційні кошти на модернізацію основних фондів, підвищення капіталізації економіки, будівництво нових підприємств, впровадження інноваційних технологій, а для уряду Тимошенко це не пріоритети.

Ми всі спостерігали процес приватизації «Криворіжсталі» за величезні кошти, які розпливлись у невідомому напрямку. Уряду важливіше розсувати ці кошти на залатування дірок в бюджеті, що створені завдяки бездарності та безвідповідальності його роботи. Саме шляхом непродуманої та непослідовної державної політики і поступовим проїданням матеріальних запасів держави прямує уряд Тимошенко.

При цьому бюджетом передбачено забезпечити фінансування 132 цільових програм, які з року в рік фіксуються на папері та не фінансуються в реальному житті. Невже так важко зрозуміти, що виділення десяти чи двадцяти окремих програм є найбільш ефективним. За два роки ми мали профінансувати та закрити частину цільових програм, а ми їх все переносимо на папері в наступний рік. Адже за кожною програмою стоять люди, робочі місця, інноваційний розвиток та модернізація. Уряд не має права залишати людей напризволяще, при цьому прикриватись цифрами та лозунгами.

Держава продовжує розвивати низькотехнологічні виробництва, що тягне за собою вкрай високі показники енерговитрат та ресурсовитрат. Адже в ситуації стрімкого зростання ціни на газ та інші енергоносії така політика є збитковою і навіть ганебною для країни.

Тож, працюючи головою Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики України п’ятого скликання, я постійно акцентував увагу на необхідності в обов’язковому порядку відповідно до законодавства приділяти першочергову увагу прийняттю програми соціально-економічного розвитку країни. Бо саме в ній повинно було бути виписано головні цілі, пріоритети, завдання та очікувані результати соціально-економічного розвитку, з забезпеченням оптимального балансу інтересів держави, виробників, підприємців, власників та всіх громадян.

Державна програма економічного і соціального розвитку України на рік повинна була стати малою економічною Конституцією України. А державний бюджет – це фінансовий документ, сформований на базі та для виконання програми шляхом визначення обсягів доходів та видатків.

Тільки при уряді Віктора Януковича Верховна Рада України п’ятого скликання своєчасно розглядала Державну програму соціально-економічного розвитку України і навіть, вперше за всі роки незалежності, прийняла її в першому читанні. На жаль, подальші політичні катаклізми та позачергові антиконституційні, антинародні вибори не дали можливості стабільно і планомірно працювати.

Тож тепер ми маємо «уряд прірви», який котить Україну, як сніговий ком, у колапс, бо другий рік поспіль ми чуємо звіти урядовців про виконання бюджету і складається враження, що у нас все дуже добре, але реальна об’єктивна інформація тримається під замком, саме так як і реальне формування Державного бюджету України на 2010 рік.

На жаль, в бюджеті 2010 року не міститься конкретної інформації щодо подолання падіння ВВП, шляхів росту промислового виробництва, темпів зростання виробництва товарів народного споживання, обсягів капіталовкладень в основні фонди, можливостей скорочення дефіциту державного бюджету та шляхів утримання рівня інфляції. На ці найважливіші для держави питання ми досі не маємо відповіді від урядовців.

Відповіді на всі питання та покращення життя для народу України дасть наша команда – команда професійних фахівців Віктора Януковича.

Володимир Заплатинський,

народний депутат України третього, четвертого, п’ятого скликань,

голова Комітету з питань економічної політики ВРУ п’ятого скликання,

заслужений економіст України

Источник: http://www.partyofregions.org.ua/contrprop/resonance/4b38cd8310d42/


Категория: Новости Партии Регионов | Добавил: Journalist (29.12.2009)
Просмотров: 942 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Помогите сайту
U268896420072
R376230495561
Z352648267251
Пользовательского поиска
Реклама
Copyright MyCorp © 2024 Сайт управляется системой uCoz